Goedverzorgde handen en nagels zijn je visitekaartje. Toch zijn er nog veel mensen die nagelbijten. Hoe kom je hier nou vanaf?

Mensen die nagelbijten, bijten de nageltop, de huid rondom de nagel en de nagel zelf af. Dat is op zich niet heel erg maar veel mensen willen dit eigenlijk niet.  

Elk probleem heeft een oorzaak zo ook nagelbijten. Bij kinderen en volwassenen liggen de meest voorkomende oorzaken vaak bij stress, nervositeit of simpelweg verveling. Voor sommige mensen is het ook gewoon een gewoonte. Bij volwassenen kunnen er nog meer oorzaken zijn, zoals stoppen met roken. Nagelbijten is dan een vervangende bezigheid geworden. Maar ook tijdens activiteiten als tv kijken, een boek lezen of een andere activiteit waarbij je geen handen gebruikt, wordt nagelbijten voor veel mensen een gewoonte. Kinderen kopiëren vaak het nagelbijtgedrag van hun ouders.

Maar waarom is nagelbijten eigenlijk zo slecht? Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil. Door nagelbijten kan dit in je mond terechtkomen, met eventueel infecties tot gevolg. Daarnaast is er kracht voor nodig om je nagels af te bijten, dit zorgt voor snellere slijtage aan je gebit. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden deze een stuk zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien. Je hebt dan een trauma aan je nagelbed of nagelbed veroorzaakt. 

Stoppen is dus echt een aanrader!

Of het nu onbewust of bewust gebeurt, het resultaat van nagelbijten ziet er vaak niet mooi uit. Je  verstopt je vingers en handen en uiteindelijk belemmerd het je in je functioneren. Soms is het schaamte gevoel zo erg dat mensen bepaalde situaties zelfs uit de weg gaan.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om te stoppen met nagelbijten.

Veel kinderen stoppen vanzelf met nagelbijten. Gaat dit niet of vind je dat het te erg wordt dan kan je gellak, een laagje gel of acryl op de nagel laten zetten. Zo blijft je nagel sterk en lukt het in veel van de gevallen om niet meer te bijten. Ook bij mannen kan dit omdat er ook matte top coats zijn zodat het totaal niet opvalt en niemand ziet dat je er een laagje overeen hebt zitten. Ook kan je je nagels gewoon kort laten verstevigen zodat je de gewoonte van het bijten gaat verleren.

 Als je nagelbijten voortkomt uit stress, zorg er dan voor dat je een andere uitlaatklep vindt. Probeer in elk geval iets in je handen te hebben, zodat deze bezig zijn.

Neem kauwgom of een pepermuntje zodat ook je mond bezig is.

Kies voor een bitter middeltje.  Maar voor de echte bijters onder ons gaat ook dit bittertje gewoon in het mondje.

Je kan ( misschien een beetje vreemd ) stickers of een pleisters op je nagel(s) plakken. Al wil je natuurlijk niet met 10 vingers in de pleisters lopen.

Een stok achter de deur kan zijn dat je ervoor zorgt dat anderen je helpen herinneren niet te nagelbijten. Let op!! Je wilt natuurlijk niet dat je relatie of huwelijk er aan gaat als je partner weer eens voor de zoveelste keer zegt, stop eens met bijten. En jij verwijtend en chaggie roept, bemoei je er niet mee.

Ja maar dit heb ik allemaal geprobeerd en niks helpt!!!

Dan is er altijd nog Nei- therapie. Daar ga je kijken naar de emotionele oorzaak die er onder verscholen zit. Door middel van verschillende protocollen gaan we dan samen kijken hoe we voor jou dit proces kunnen verbeteren zodat het makkelijker wordt om er van af te blijven. Ja voor altijd!!!